Gogoși de cozonac cu dulceața (crafle)

 Ingrediente:500g făina ,50g zahăr ,50g unt ,4galbenusuri ,25g drojdie ,1/2 lingurița de sare ,1/2 păhărel de rom, 1 lingurița de ulei,cam o ceașca de lapte, vanilie.
  

Mod de preparare: Se înmoaie drojdia cu puțin lapte cald si se amesteca cu 2/3lingurite de făina,astfel sa fie o coca groasa ca o smântâna. Se lasă la cald ca sa dospeasca. Separate freacă gălbenușurile cu sare, apoi cu zaharul. Se pune in vasul in care se frământa aluatul, se adauga plamadeala si se frământa,adăugând alternativ făina si laptele călduț, pana ce este cuprinsă toată făina.Coca trebuie sa fie moale însă, bine frământată (lapte se pune cart cere făina).Cand se desprinde aluatul de pe mâna,se Adaugă untul topit cald,câte puțin,uleiul si romul,framantand pana ce aluatul face bășici. Se lasă sa crească la cald. Când aluatul a crescut se frământa din nou,ca sa dea înapoi si se răstoarnă pe masa de aluat presărată cu făina. Se împarte in doua si se întinde o foaie groasa de 1 cm.Se înseamnă pe jumătate din foaie cu o forma de tabla,ronduri de 6cm diametru fără sa se taie si pe fiecare rond se pune cate un bob de vișina din dulceața (bine scurse de zeama) sau putina marmeladă, cu ajutorul unui cornet. Din cealaltă jumătate de foaie, se taie cu aceeași forma, rondele care se aseară peste dulceața sau marmeladă si se apasă ușor cu degetul,ca sa se lipească, având grija sa nu aibă făina între ele. Când sunt acoperite,se taie din nou cu aceeași forma,pătrunzând complet aluatul. Se aseară gogoșile pe un șervețel presărat cu făina, se acoperă cu un alt șervețel si se lasă la cald sa crească. Se întinde apoi a doua bucata de aluat si se fac gogoșile la fel. Se încinge untura,intr-o cratiță încăpătoare. Se pun gogoșile pe rând in untura fierbinte,cu fata in jos. Se întorc cu o sarma rotundă ca sa se prăjească frumos si pe cealaltă parte. Se scot pe un grătar de sarma, ca sa scurga untura.   Se presează zahăr vanilat. Gogoșile sunt reușite când sunt rumene-aurii, cu margine albă împrejur. Untura trebuie sa fie potrivit de încinsă;dacă este rece se îngreunează dacă este prea fierbinte se prăjesc prea repede si ramân crude in interior 

 

  • POFTĂ BUNĂ 
  • Si sper ca te-am ajutat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s